Domov > Raziskave > V žarišču > Izbruhi žarkov gama

Izbruhi žarkov gama

Naša sodelavka dr. Andreja Gomboc sodeluje v skupini za raziskovanje izbruhov gama žarkov iz vesolja, ki jo koordinira John Moores University iz Liverpoola. 29. novembra so prejeli nagrado za raziskovalni projekt leta (rezultati so bili objavljeni v spomladanskem članku v reviji Science), ki jo podeljuje znanstvena priloga angleškega časnika The Times (http://www.thes.co.uk/Awards/2007/).

Izbruhi žarkov gama so najmočnejše eksplozije v vesolju. Sledi jim t.i. afterglow, ki je viden tudi v vidni svetlobi kot nova in hitro ugašajoča »zvezda« oz. točkast izvor svetlobe. Omenjena skupina je v le šestih mesecih razvila in izdelala poseben polarimeter RINGO in ga uporabila na 2-metrskem robotskem teleskopu Liverpool na kanarskem otočju. Z njim so 18. aprila 2006 izmerili polarizacijo optičnega afterglowa le 203 sekunde po izbruhu žarkov gama, kar je 100-krat hitreje od vseh prejšnjih meritev. S pomočjo spodnjega posnetka so ugotovili, da je polarizacija afterglowa tako nizka, da pri tem izbruhu žarkov gama izključuje urejena magnetna polja na velikih skalah in s tem podpira t.i. ne-magnetne oz. hidrodinamske modele izbruhov.

gama.jpg

Na sliki so posnetki dela neba, kjer se je 18. aprila 2006 zgodil izbruh žarkov gama. Skrajno levo je posnetek neba pred izbruhom, sledijo posnetki s teleskopom Liverpool, na katerih je afterglow označen kot GRB-AG. Na posnetku 3.6 minut po izbruhu je šla svetloba skozi polarimeter RINGO, ki svetlobo vsakega objekta na sliki razprši v krog. Spreminjanje svetlosti vzdolž kroga pove morebitno polarizacijo svetlobe. S pomočjo tega posnetka so izmerili, da je polarizacija afterglowa le 3.8% in s tem pokazali, da urejena magnetna polja na velikih skalah pri tem izbruhu sevanja gama niso prisotna, saj bi bila sicer polarizacija več 10 % (Mundell et al. Science, 315: 1822-1824, 2007). Desni sliki prikazujeta isti del neba 12.5 minut in 6 ur po izbruhu: vidimo lahko, da afterglow ugaša. Rumeni črtkani krogi označujejo afterglow in zvezde, ki so vidne kot krogi na sliki narejeni preko polarimetra RINGO.

Več:
http://www.astro.livjm.ac.uk/research/gamma_ray_bursts_in_the_era_of_rapid_followup.shtml
http://telescope.livjm.ac.uk/News/index.php